Geografia General 3r ESOTierra.
14 QUILÒMETRES
14-kilometros-b.jpg

Escrita i dirigida per Gerardo Olivares. Premi a la millor pel·lícula,Espiga d'or, en Seminci Valladolid 2007. Actors: Adoum Moussa, Illiassou Mahamadou Alzouma i Aminata Kanta.

“La història d'un viatge que comença molt abans de convertir-se en notícia”.
14 quilòmetres és la distància que separa Àfrica d'Europa...De la mà de Violeta, Buba i Mukela recorrerem un llarg i perillós viatge a través del Sàhara, per a conéixer el que mai ensenyen els mitjans de comunicació
.

Treball individual:
1.Caracteritza cadascú dels personatges principals que apareixen. Qui són, com viuen al principi de la pel·lícula.
2. Com son els pobles en què viuen: cases, mercat, estadi...?
3. Conta com es coneixen.
4. Per què se'n va cada un d'ells del seu país?
5. Cita els llocs que apareixen durant tota la pel·lícula, diferenciant els països pels quals passen i reflecteix en un mapa el viatge que realitzen.
7. Quin tipus de transport utilitzen en les diferents etapes del viatge?
8. Com s'orienten en el desert?
9. Qui els ajuden en aquest penós viatge?
10 Quant dura el seu viatge?
11. On arriben? Explica el final del viatge.


Treball de grup ( s'entregarà u per grup)
1. Realitzeu un mapa amb tota la informació que teniu cadascú de vosaltres. Ha de reflectir l'origen del viatge, tots els països pels quals passen, el lloc a on arriben, i l'itinerari dibuixat en el mapa.
2. Expliqueu quins detalls vos han servit en la pel·lícula per a saber com viuen en els seus llocs d'origen. Busca informació sobre el grau de desenvolupament i riquesa dels diferents països.
3. Quina idea tenen d'Europa abans de partir? Per què?
4. Explica totes les dificultats i inconvenients que es troben en aquest viatge.
5. Hi ha una pensió en la pel·lícula amb un nom molt curiós. Cita-la i explica per què s'anomena així.
6. Busca informació sobre el poble nòmada que els ajuda, els tuaregs,. Com viuen, per què no es van ells, com i per què els ajuden...?
7. Explica com són els climes i paisatges que es veuen en la pel·lícula.
8. Busca informació en la premsa (almenys cinc notícies per grup) on es parle d'aquestes migracions i comenta les notícies.
9. Quines causes té aquesta emigració? Busca informació y completa totes les possibles causes dels moviments migratoris.
10. Com fan el trajecte que els queda, 14 quilòmetres i per què es juguen la vida d'eixa manera?
11. Quina és la postura dels països desenvolupats als que aspiren a arribar?Las cartas de Alou
las_cartas.jpg
Fitxa tècnica: Direcció: Montxo Armendáriz. Guió: Montxo Armendáriz. Fotografia: Alfredo F. Mayo. Música: L. Mendo y B. Fuster
Producció: Elías Querejeta, amb la participació de TVE, Espanya 1990. Interpretació: Mulie Jarju, Eulalia Ramón,Ahmed El-Maaraufi i Akonio Dolo. Duració: 92 minuts.


Sinopsi

“Las cartas de Alou” tracta una qüestió actual de la realitat social espanyola: la inmigració africana i els seus problemes de integració i legalitat, que són la causa de que moltes persones suporten unes miserables condicions de vida.
La pel·lícula permet al públic que es reconega en els comportaments quotidians dels personatges que conviuen amb els immigrants. Per altra banda, el film potència que recordem les condicions de treball que tenen i les dificultats que troben per a integrar-se en una societat que diu ser tolerant i no racista. En el seu recorregut, Alou trobarà l´ajuda de varies persones. Però també viurà les dificultats de l´adaptació, enfrontant-se moltes vegades a actituds hostils en un medi totalment desconegut i estrany per a ell.


Activitats

1. Segons la teua opinió ¿quines són les raons per les que Alou emigra del seu país i per què immigra a Espanya?

  1. Quin és el recorregut que fa Alou des de que ix de la seua casa?
  2. En quants treballs s´ocupa?
  3. Fixa´t i explica les condicions en què viuen i treballen Alou i els seus companys
  4. Recorda la activitat sobre la teua família y les de classe sobre els moviments de població i contesta si els motius d´Alou per emigrar del seu país són semblants o diferents.
  5. Senyala algunes actituds racistes i xenófobes que s´observen en la pel.lícula. Quina és la diferència entre racisme i xenofòbia?
  6. Busca en la premsa notícies sobre persones paregudes a Alou.
  7. Quina és la situació actual?
(sobre fitxa elaborada per Amalia Moris, del departament de Ciències Socials de l´IES Benicalap de València)