LA CRISI DE L`ANTIC RÈGIM:
MARIA ANTONIETA mariaantonieta6.jpg

Argument: la pel·lícula és una narració, al mateix temps electritzant i intimista, sobre la turbulenta vida de Maria Antonieta, que es va casar amb un jove i indiferent Lluís XVI, es va sentir sola en mig d`una cort plena d`escàndols i d`intrigues de palau, i va viure una vida plena d`excessos que, a la fi, marcaren el seu destí.
Fitxa tècnica: pel·lícula dirigida per Sofia Coppola i premiada al Festival de Cannes (2006) i amb un Oscar (2007). Interpretada per: KIRSTEN DUNST (Maria Antonieta), JASON SCHWARTZMAN (Lluís XVI), RIP TORN (Lluís XV), JUDY DAVIS (comtessa de Nouilles, cambrera major de la reina), ROSE BYRNE (comtessa de Polignac, dama d`honor i favorita de la reina), ASIA ARGENTO (Madame Du Barry, amant de Lluís XV), STEVE COOGAN (ambaixador Mercy) i JAMIE DORNAN (comte de Fersen i amant de la reina).


GUIÓ DE TREBALL SOBRE LA PEL·LÍCULA.
Cal que et fixes en:
1.- El personatge de Maria Antonieta: origen, què s`espera d`ella, cóm es rebuda en la cort de Versalles, què vida fa abans del naixement de la seua filla i per quins motius, cóm li influeixen la maternitat i la lectura de Rousseau.
2.- El personatge de Lluís XVI: a què dedica el seu temps i quina relació manté amb Maria Antonieta.
3.- El Palau de Versalles: cóm és i què simbolitza.
4.- Les cerimonials i actes simbòlics propis de la monarquia absoluta que apareixen en la pel·lícula.
5.- Les diferències que hi ha respecte a l`actitud de la noblesa cap a Maria Antonieta entre les dues escenes que tenen lloc a l`òpera.
6.- La relació que hi ha entre les causes de la revolució francesa i l`estil de vida que porten Maria Antonieta i Lluís XVI.
7.- Les escenes de la revolució que apareixen a la pel·lícula i l`actitud que adopten Lluís XVI i Maria Antonieta. El simbolisme de l`escena en la qual Maria Antonieta ix al balcó.
8.- La música: combinació d` òpera, música de cambra i rock.


Opinió personal sobre la pel·lícula i el seu valor com a document històric.MOVIMENT OBRER

DAENS.

Sinopsi: L'acció passa al poble belga d'Aalst, a finals del segle XIX, on és destinat Daens, que davant les condicions de vida dels treballadors, comença la seua denúncia, al principi aliat amb socialistes i liberals.
Fitxa tècnica: pel.lícula dirigida per Stijn Coninx, amb guió de S.Coninx, F.Chevallier i L.P.Boan. Duració 138 minuts.1992. Candidata a l'Oscar a la millor pel.lícula extrangera.
Daens02_thumb.jpg

I. TREBALL INDIVIDUAL. 1. Situa l'acció de la pel·lícula en l'espai i en el temps.

2. Quan els empresaris parlen de crisi en les seues empreses perquè el govern no les subvencionarà, quina solució proposen?
3. Descriu les condicions de vida dels treballadors de les fàbriques, fent referència a escenes de la pel·lícula.
4. Quines llengües apareixen en la pel·lícula i quina classe social utilitza cadascuna d'elles?
5. Explica el debat sobre el tipus de sufragi, qui defén cadascú, raons que s´utilitcen per a defendre l'un o l'altre tipus i per què. Millorarà la vida dels treballadors amb el sufragi universal?

6. La possibilitat de millorar les condicions de treball per mitjà de la visita del Comité què et pareix? existeix realment eixa possibilitat? El Comité d'investigació, quins interessos defén?
7. Per què treballen els xiquets? Quin efecte té sobre la seua vida i el seu futur?
8. Quins partits polítics apareixen en la pel·lícula? Què defenen? En què s'assemblen i en què es diferencien?
9. Per què acusen Daens de ser “socialista”? Si Danseistes i Socialistes no volen el mateix, per què els “chivos” ataquen ambdos?
10. Què és una encíclica? De què tracta la Rerum novarum?


II. TREBALL DE GRUP.

  1. Quin és el tema de la pel·lícula? Justifiqueu la vostra resposta.
  2. Què és el Moviment Obrer i per què sorgeix?
  3. Relaciona el contingut d´aquesta pel·lícula amb el liberalisme econòmic i la revolució industrial.
  4. Com explicaries el concepte de consciència de classe, segons la pel·lícula? Tots els membres d'una classe social tenen els mateixos interessos sempre? Raona la teua resposta utilitzant algun exemple de la pel·lícula.
  5. Quina és l'actitud de l'Església oficial davant el conflicte social?
  6. Utilitzant la informació de la pel·lícula, fes un retrat de la societat de l'època, amb les seues característiques demogràfiques, culturals, econòmiques...
  7. Les condicions actuals de treball han canviat en tot el món? per a tots?. Utilitza exemples actuals buscant la informació en els diaris i elabora un breu informe sobre la situació laboral actual.


MOVIMENT OBRER

GERMINAL


images_GERMINAL.jpg
Dades tècniques de la pel·lícula:
Germinal és una pel·lícula històrica que analitza esdeveniments socials, polítics i ideològics que es produeixen a França en la segona meitat del segle XIX. Dirigida per Claude Berri en 1993 i protagonitzada per Gerard Depardieu, Miou Miou, Judith Henry i el cantant francés Renaud. Està basada en la novel·la del mateix nom publicada per Émile Zola en 1902.
Sinopsi: La pel·lícula es va rodar en la ciutat francesa de Lille i l'acció se situa durant el Segon Imperi (1851-71) en les mines de carbó de Li Voreaux, en el nord de França, concretament en la mina de Montsou.
Els principals personatges són Etienne Lanter (interpretat per Renaud), maquinista a la recerca de treball que entaula amistat amb Toussaint Maheu (interpretat per Gerard Depardieu), miner, i la seua dona, Maheude (interpretat per Miou Miou) i els seus fills.

GUIÓ DE TREBALL SOBRE LA PEL·LÍCULA:

1.- Quina importància té Zola en la literatura francesa contemporània? Dins de quin corrent literari s'enquadra?
2.- Resumeix l'argument de la pel·lícula.
3.- Quines classes socials apareixen reflectides? Compara com viuen, quins treballs realitzen i en quines condicions ho fan, els seus valors i les seues aspiracions.
4.- Per què esclata la vaga? Explica breument el seu desenvolupament. Quins problemes dels quals patien els obrers exemplifiquen les morts de Maheu i els seus 3 fills?
5.- Explica quina actitud inicial mantenen Maheu i la seua dona i com evoluciona.
6.- En l'escena de la negociació a casa del patró entre aquest i la delegació de miners en vaga, quins arguments utilitzen respectivament per a defendre les seues posicions. A què atribueixen els patrons la crisi del carbó? És una crisi capitalista?
7.- Analitza les diverses actituds dels miners davant del conflicte i relaciona-les amb la difusió de les ideologies del moviment obrer en eixos anys. Pots basar-te en l'escena de la discussió en la taverna-pensió: d'una banda l'actitud que mantenen Lantier i l'amo de la pensió, i per una altra la que defén i porta a la pràctica l'altre personatge que s'allotja en la pensió.
8.- Creus que els patrons mantenen una actitud paternalista amb els miners abans del conflicte? Quines formes de pressió utilitzen quan aquest es produeix?
9.- Hi ha moltes escenes significatives bé per reflectir la desesperació dels obrers o bé simbolitzar la seua lluita contra el capitalisme i la societat burgesa. Comenta quina sensació et produeixen l'escena del primer descens a la mina i la de l'atac i assassinat del comerciant i quin significat té l'escena en què es reflecteix el nom del periòdic “NI DÉU NI AMO”.
10.- Creus que reflecteix la situació de l'època i la reconstrueix fidelment? Podem trobar actualment exemples de condicions laborals semblants?
11.- Com interpretes el final de la pel·lícula? Explica el títol de la mateixa
12.- Opinió personal.

NAZISME i SEGONA GUERRA MUNDIAL

"ELS REBELS DEL SWING"

"En un món al caire de la guerra, o marxes al ritme que et marquen o balles al teu aire". A l' Alemanya de 1939, jovens influits per la llibertat de la música swing americana es rebel.len contra el nazisme.
Fitxa tècnica de la pel.lícula: dirigida per Thomas Carter, amb guió de J.M. Feldman, en 1992. Interpretada per Kenneth Branagh, David Robb, Tushka Bergan, Douglas Roberts,.... Duració 112 minuts. Pel.lícula nordamericana.
rebeldes.jpg

1.- Situa l´ acció de la pel.lícula en l´ espai i el temps.

2.- Què és el “swing”? Per què està prohibit a l´ Alemanya nazi? Quin aspecte físic identifica als seus seguidors?

3.- Explica el camí que elegeix cadascú dels tres amics davant del nazisme.

4.- Compara l´ ambient familiar de Peter i de Thomas i relaciona-ho amb la seua posició davant els nazis.

5.- Qui són i quina finalitat tenen les “Joventuts Hitlerianes”? Com afecta als protagonistes de la pel.lícula la seua afiliació a eixa organització?

6.- Descriu els mitjans de repressió nazi que apareixen al llarg de la pel.lícula: qui són, com actuen, contra quines persones...

7.- Quin significat té l´ escena final de la pel.lícula?

8.- Opinió personal.


NAZISME i SEGONA GUERRA MUNDIAL

EL PIANISTA
images_pianista.jpgDades tècniques de la pel·lícula.
Pel·lícula coproduïda per França, Alemanya, Polònia i Regne Unit. Dirigida per Roman Polanski en 2001. Premiada amb 3 Oscar en 2002 ( millor director, millor guió adaptat i millor actor) i en el Festival de Cannes del mateix any, així com amb el Goya a la millor pel·lícula europea de l'any. Interpretada per: Adrien Brody (Wladyslaw Szpilman), Thomas Kretschman (l'oficial alemany), Frank Finlay (el pare), Maure'n Lipman (la mare), Ed Stoppard (Henryk), Julia Rayner (Regina), Jessica Kate Neyer (Halina), Emilia Fox (Dorota) i Ruth Platt (Janina).
Argument: Està basada en un llibre de Wladyslaw Szpilman, un dels pianistes polonesos de més renom. És un relat de la vida en el gueto de Varsòvia durant la 2a Guerra Mundial i de com, sorprenentment, sent jueu aconsegueix escapar i sobreviure. És una reconstrucció molt exacta i detallada, ja que la pel·lícula està basada en les memòries que el pianista va escriure només acabar la guerra. A pesar de tot l'horror que reflecteix, és una història “optimista” i plena d'esperança, un cant a la força de voluntat per a sobreviure a esdeveniments extraordinaris.
GUIÓ DE TREBALL SOBRE LA PEL·LÍCULA:
1.- Situa-la en el seu context històric: lloc, data, grup social a què es refereix, tema que tracta.
2.- Com afecta la família Szpilman l'inici de la guerra (com canvia la seua vida)? Esquematitzar les causes que desemboquen en la 2a G. M.
3.- Descriu les característiques del gueto de Varsòvia: què és, quan es va crear, quina població acull, quines són les seues condicions de vida, formes que va adoptar la resistència dins d'ell. Pots buscar informació.
4.- Quan tenen lloc les deportacions massives de jueus? Com es realitzen? Qui són els deportats? Quin és el seu destí? A què es dediquen els jueus que es queden en el gueto i com s'organitzen?
5.- Posa exemples contraposats de l'actitud que adopten els polonesos davant la persecució dels jueus.
6.- Quan s'inicia i perquè la revolta de la resistència jueva en el gueto? Com reacciona l'exèrcit d'ocupació nazi?
7.- Què fan els alemanys en la seua retirada? Quan va ser alliberada Varsòvia? Relaciona-ho amb les fases de la guerra.
8.-Descriu i opina sobre la relació que s’estableix entre el pianista (W. Szpilman) i l'oficial alemany (Wilm Hosenfeld). Quin és el final d'ambdós?
9.- Quin paper juga la música en la pel·lícula i en la vida del protagonista durant eixos anys?
10.- Comenta algunes de les escenes que consideres més humiliants o destructives.
11.- Opinió personal.


NAZISME i SEGONA GUERRA MUNDIAL

NAPOLA

imagesnapola.jpg

Sinopsi de la pel·lícula: És un retrat de l'amistat entre dos joves atrapats en el bàrbar mecanisme del sistema nazi en 1942. Reflecteix l'educació de la joventut davall els principis nazis, que es duia a terme en les escoles d’èlit, “NAPOLAS” (Instituts d’Ensenyança Política Nacional), on adoctrinaven els joves per a formar part de l'administració o de l'exèrcit davall els principis de lleialtat absoluta i incondicional a Hitler.

Més de 15000 xiquets, i també cert nombre de xiquetes, van assistir a les escoles d'èlit de l'Alemanya nazi. En 1945 existien 40 NAPOLAS (3 de xiquetes) on, a més d'exercicis atlètics i de disciplina militar, l'objectiu central era transmetre la ideologia nazi.
“En la meua fortalesa, criarem una joventut que farà tremolar al món de por. Vull una joventut despietada, agressiva, impàvida i salvatge (…) No ha de quedar en ella cap rastre de debilitat ni de fragilitat (…) Vull que els meus joves siguen forts i guapos (…) És així com puc parir quelcom nou Adolf Hitler
Fitxa tècnica de la pel·lícula: Pel·lícula alemanya de 2004 que ha rebut el premi de la Cinematografia Alemanya al millor guió i al millor director. Dirigida per Dennis Gansel i interpretada per Max Riemelt (Friedrich), Tom Schilling (Albrecht), Jonas Jagermeyr (Cristoph), David Striesow (Henrich Vogler, el professor) i Justus von Dohnanyl (el pare d'Albrecht, “Gauleiter”= governador)

GUIÓ DE TREBALL SOBRE LA PEL·LÍCULA:
1.- Quin és l'origen social de Friedrich? Qui i per quin motiu li proposa formar part de la NAPOLA? Quines aspiracions té per a entrar en ella?
2.- Quines proves li realitzen per a la seua admissió? Relaciona-les amb les idees que li transmeten en les classes? Quina ensenyança i ensinistrament reben?
3.- Fixa't bé en els discursos que pronuncien el director de l'escola, a l'inici del curs, i el pare d'Albrecht, després de la mort de Sigfrid. Segons ells ¿per a què estan allí els joves? Què volen de la joventut?
4.- Què li interessa a Albrecht? Encaixa en el sistema? Com és la relació amb els seus pares? Per què? I amb Friedrich?
5.- Quins successos provoquen la rebel·lió d'Albrecht? Com i quan es manifesta?
6.- Quin significat té l'escena de la mà quan Albrecht està submergit en el llac? Hi ha quelcom comú en el suïcidi d'Albrecht i la “mort” de Sigfrid?
7.- Quina decisió pren Friedrich en el decisiu combat del final de la pel·lícula? Per què? Què significa el seu somriure quan està tirat en el sòl del ring?
8.- Posa exemples d'escenes en què es reflectisquen millor els valors que tracten de transmetre als alumnes i de les situacions extremes a què són capaços d'arribar.
9.- El lloc on està ubicada l'escola reflexa alguna preocupació dels nazis? Posa exemples de símbols nazis que apareixen en la pel·lícula.
10.- Creus que la pel·lícula reflecteix correctament el que has llegit en el llibre de text sobre el control ideològic de la població?
11.- Opinió personal.L'ENFONSAMENT DEL BLOC COMUNISTA A L'EUROPA DE L'EST
GOOD BYE, LENIN
Good_bye.jpg
Dades tècniques de la pel·lícula: Pel·lícula alemanya de 2003. Director i guionista Wolfgang Becker. Premiada com a millor pel·lícula europea en el festival de Berlín, també va rebre els premis Goya, Cèsar francés i l'especial del Jurat en el festival de Valladolid. Interpretada per Daniel Brühl (Alex), Katrin Sass (Batege, mare), Chulpan Khamatova (Lara), Maria Simon (Arianne), Florian Lukas (Dennis) i Alexander Beyer (Rainer).
Sinopsi: Comèdia que critica irònicament tant la societat comunista com la capitalista. Ambientada a Berlín Est (RDA) en 1989. La mare d'Alex, comunista idealista i convençuda, entra en coma. Quan desperta, 8 mesos més tard, s'han produït canvis transcendentals (la RDA ja no existeix, el mur de Berlín ha caigut…). Per a evitar-li sobresalts, a causa de la seua precària salut, Alex construirà una gran mentida: fer que el règim comunista seguisca viu.
GUIÓ DE TREBALL SOBRE LA PEL·LÍCULA:
1.- Situa la pel·lícula en el seu context històric: data, lloc i orígens de la situació.
2.- Quin paper té la mare dins del règim polític de la RDA al començament de la pel·lícula?
3.- Esmenta exemples de falta de llibertat i de la influència ideològica sobre la població en la RDA. Quina explicació es dóna sobre l'absència del pare?
4.- Cita esdeveniments que es produïren a l'octubre de 1989 i personatges històrics que apareixen anomenats.
5.- Posa exemples de com es reflecteix la “occidentalització” en la forma de vida de la població a Berlín Est i en què es reflecteix la introducció del capitalisme amb la reunificació de la RDA i la RFA.
6.-Com aconsegueix el protagonista convèncer sa mare que res ha canviat en els 8 mesos que ha estat en coma?
7.- Amb quins muntatges justifica Alex les escenes següents:
- el despenjament del cartell de COCACOLA
- els canvis que observa la mare quan ix al carrer
- la reunificació de la RDA i la RFA
8.- Creus que Alex i Denis estan recreant, amb els seus muntatges, l'Alemanya Oriental en què els haguera agradat viure? Quin significat donen al SOCIALISME en el discurs pronunciat pel primer astronauta de la RDA en la part final de la pel·lícula?
9.- Explica com la pel·lícula reflecteix el paper que exerceix la propaganda en la societat capitalista i en la societat comunista.
10.- Comenta el paper que exerceixen els mitjans de comunicació al llarg de la pel·lícula. Pots posar altres exemples de manipulació de la informació per part dels mitjans de comunicació.
11.- Opinió personal.LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

Les bicicletes són per a l'estiu

las_bicicletas.jpg
Text que apareix al principi de la pel·lícula:“Al febrer de 1936 la jove República espanyola celebrava la victòria en les urnes del Front Popular. Cinc mesos més tard, el 18 de juliol de 1936 el colp militar que ja s'anunciava des d'estes eleccions va prendre cos amb la sublevació de militars d'ideologia dretana.
Madrid durant 3 anys, des de l'esclat de la guerra civil en 1.936 fins que es declara la fi de la contesa l'1 d'abril de 1.939, va patir un dur assetjament de les forces nacionalistes davall el lema “No passaran”.
Ficha tècnica : Dirigida per Jaime Chávarri, sobre una obra de Fernando Fernan Gomez

Treball previ: Utilitzant el contingut del teu llibre, contesta les qüestions següents:

1.- Explica l'expressió “jove República espanyola. Quan naix la República?
2.- La Constitució de 1.931 quines novetats introduïx?
3.- Què és el Front Popular? Guanya les eleccions del 36, però abans s'havien celebrat altres eleccions. Fes un esquema dels tres períodes en què es pot dividir la II República segons el resultat de les eleccions.
4.- Busca en el desenvolupament de la II República aquelles dades que puguen contribuir a explicar les causes de la guerra civil. Quines creus que són els temes clau?
5.- Com s'arriba d'un colp militar a una guerra civil?

Sobre la pel.lícula

6.- On i quan es produeix l'acció de la pel·lícula?

7.- Explica la presentació de la pel·lícula i la primera escena. Per què creuen que no és possible una guerra? En la guerra civil espanyola, qui lluita contra qui?

8.- Al principi de la pel·lícula hi ha una sèrie de referències a situacions conflictives anteriors al principi de la guerra. Quines són aquestes situacions?

9.- Fixa't en la vida quotidiana dels veïns al llarg de tota la cinta i explica els canvis que es van produint. Per exemple, una veïna es divorcia però quan la guerra acaba, torna a ser casada. O el tema de l'alimentació (fam), o l'actitud respecte als bombardejos. Aclareix quina és la causa d'eixos canvis.

10.- Per què hi ha una escena en què es trenquen figures de sants? Quin és el paper de l'Església en esta guerra?

11.- Arreplega totes les dades que apareixen sobre la participació internacional i interpreta'ls. Algú diu “tot s'arreglaria si esclatara la guerra a Europa”. Quina guerra? Com influiria en la guerra espanyola?

12. Quin tipus de societat defineix el cosí Anselmo? Explica el que diu.

13. El pare treballa en uns cellers. Com canvia el seu funcionament durant la guerra?

14.- Comenta les referències que hi ha en la pel·lícula al desenvolupament de la guerra

15.- Identifica políticament els personatges de la pel·lícula.

16.- Al final de la pel·lícula, com canvia la vida de la família protagonista? Per què?

17.- Explica la frase que diu el pare al final: “No ha arribat la pau, ha arribat la victòria”

18.- A què dóna pas la guerra civil i com es relaciona amb esta guerra el nou règim polític?